Dlaczego warto zaopatrzyć lokal gastronomiczny w schładzarkę na odpady?

Dlaczego warto zaopatrzyć lokal gastronomiczny w schładzarkę na odpady?

Lokale gastronomiczne podczas swojej pracy produkują bardzo dużą ilość odpadów, które należy w jakiś sposób posegregować i przechowywać. W momencie nieodpowiedniego ich przechowywania lub utylizowania, można narazić się na sporo problemów. Część z nich może zostać rozwiązana za pomocą schładzarek do odpadów. Tego typu szafy chłodnicze służą do przechowywania odpadów organicznych.

Zalety schładzarek do odpadów

Odpady przechowywane w odpowiednich schładzarkach do momentu odebrania przez zakład zajmujący się utylizacją nie ulegają psuciu, niska temperatura nie pozwala również na rozwój groźnych dla zdrowia bakterii. Schładzarki do odpadów chronią również przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu z odpadów, co jest uciążliwe zwłaszcza latem. Dzięki schładzarkom do odpadów możliwe jest zachowanie najwyższego poziomu higieny w restauracjach i innych zakładach żywienia zbiorowego. Kolejną zaletą tego typu schładzarek jest komfort pracy, wystarczy wyciągnąć odpady z pojemnika, bez strachu o to, że coś zdążyło się zepsuć i zanieczyści pojemnik podczas próby wyjęcia odpadów. Następną zaletą jest spory wybór rozmiarów, dzięki czemu można dopasować schładzarkę nawet do najmniejszego lokalu gastronomicznego.

Jak zbudowana jest schładzarka na odpady?

Urządzenie to zazwyczaj składa się z jednego lub dwóch pojemników na odpady organiczne. W tylnej ścianie wbudowany jest parownik. Zazwyczaj pojemniki chłodzące otwierane są od góry, dzięki czemu obsługa schładzarki i wyrzucanie odpadów są ułatwione. Jest to również najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, pozwala na ograniczenie zużycia energii elektrycznej. Każda schładzarka na odpady jest wyposażona w agregat chłodzący. W schładzarce zazwyczaj umieszczone są wkłady zazwyczaj o pojemności 120 lub 240 litrów, jednak na rynku dostępne są także schładzarki o mniejszych lub większych pojemnościach, w zależności od potrzeb lokalu. W niektórych modelach można zamontować zamek. Większość schładzarek jest wykończonych stalą nierdzewną, co zapewnia pełną higienę i łatwość mycia. Z przodu umieszczony jest wyświetlacz cyfrowy z regulacją, pozwalający na określenie pożądanej temperatury w urządzenie i bieżącą jej kontrolę.

Przewiń do góry