Przechowywanie żywności wymaga zapewnienia warunków, w których będzie mogła zachować świeżość i pełnię smaku. Jednym z niezawodnych sposobów na przedłużenie trwałości wszelkiego rodzaju produktów spożywczych jest skorzystanie z możliwości ich zamrożenia. Będzie się to jednak wiązało z koniecznością zapewnienia stałej niskiej temperatury. Najbardziej efektywnym sposobem jest użycie odpowiedniej szafy mroźniczej. Przekonajmy się, dlaczego warto z niej skorzystać i zobaczmy, jakie produkty da się w niej przechowywać.
Co daje korzystanie z szafy mroźniczej?
Szafa mroźnicza gwarantuje możliwość przechowywania produktów spożywczych, które po rozmrożeniu mogą być zużywane w miarę potrzeb. Zamrożenie żywności zapewnia wydłużenie jej czasu przydatności do spożycia, ponieważ znacznie spowalnia wszystkie procesy biologiczno-chemiczne, jakie mogą w niej zachodzić. Najważniejsze jest wstrzymanie możliwości namnażania się bakterii i rozwoju zarodników grzybów pleśniowych. Równie istotne jest zmniejszenie aktywności enzymów obecnych w produktach, które mogą inicjować i przyspieszać procesy rozkładu.
Co ważne, mrożenie zwykle nie ma większego wpływu na walory smakowe i zapach produktów. Na ogół nie zmienia się także ich konsystencja, choć zależy to od naturalnej zawartości wody, która zamarzając zwiększa swoją objętość i nieuchronnie prowadzi do zniszczenia części ścian komórkowych. Wielką zaletą mrożenia jest fakt, że osiągane w zależności od temperatury i typu produktu czasy przechowywania są bardzo długie.
Co można umieszczać w szafie mroźniczej?
Szafa mroźnicza sprawdzi się przy przechowaniu wielu rodzajów wyrobów gotowych, półproduktów i produktów. Często umieszcza się w niej mięso, zarówno czerwone, jak i drobiowe, a także jego przetwory – wędliny, pasztety lub wymagające jedynie doprawienia potrawy np. flaki. Szafa będzie się też nadawała, w przypadku ryb, owoców morza, jak również warzyw i owoców. Można w niej gromadzić także ciasta i wyroby mączne lub ziemniaczane z dodatkami – np. pierogi, placki lub kluski.