Zasadnicze różnice między chłodziarką a zamrażarką

Zasadnicze różnice między chłodziarką a zamrażarką

Chłodziarki i zamrażarki to podstawowy oraz niezbędny sprzęt, który znajduje się w lokalu gastronomicznym czy sklepie spożywczym. Każde z tych urządzeń ma jednak odmienne funkcje i służy do przechowywania innego typu produktów. W tym artykule przedstawimy, jakie są zasadnicze różnice pomiędzy chłodziarką i zamrażarką.

Czym charakteryzują się chłodziarki?

Chłodziarki, inaczej lodówki, to urządzenia służące do przechowywania produktów, które należy spożyć w krótkim czasie. Temperatura w tych sprzętach oscyluje w granicy 0 do 8 stopni. Jakie funkcje powinna spełniać lodówka? Przede wszystkim musi zapewnić odpowiednie warunki do chłodzenia żywności oraz napoi, a równocześnie być energooszczędna. Wyróżniamy kilka rodzajów chłodziarek. Lady chłodnicze –  to sprzęt, który doskonale sprawdzi się np. w sklepach mięsnych oraz zapewni wiele atrakcyjnych możliwości eksponowania produktów. Te urządzenia są dostępne w rozmaitych rozmiarach i z różnymi parametrami zasilania, w zależności od potrzeb danego lokalu. Regały chłodnicze również pozwalają na przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze,  ułatwiają klientom bezpośredni dostęp do wybranego produktu i zapewniają zróżnicowane możliwości aranżacyjne. Co przekłada się na lepszą sprzedaż – bo klient bez problemu sięgnie po wybrany przez siebie produkt. Szafy chłodnicze także świetnie sprawdzą się do przechowywania towarów, które wymagają niskiej temperatury, a dodatkowo są bardzo przestronne – pomieszczą wiele artykułów spożywczych.

Do czego służą zamrażarki?

Zamrażarki są przeznaczone do przechowywania produktów takich jak lody czy żywność sezonowa, które wymagają znacznie niższej temperatury niż te trzymane w chłodziarkach. To urządzenia służące do głębokiego mrożenia żywności. Najczęściej są wykorzystywane w branży gastronomicznej, ponieważ pozwalają na przechowywanie produktów nawet przez kilka miesięcy.  Temperatura w zamrażarkach oscyluje w przedziale -26 do -18 stopni Celsjusza. Najpopularniejsze urządzenia do mrożenia to zamrażarki skrzyniowe – są bardzo przestronne i pomieszczą wiele produktów. Dostępne są także w wersji przeszklonej – co pozwala na atrakcyjne dla klienta wyeksponowanie produktów.

Przewiń do góry