Bez względu na wielkość czy przychody lokalu gastronomicznego lub sklepu spożywczego, wraz ze wzrostem utargu zwiększa się zapotrzebowanie biznesu na większa przestrzeń chłodzącą. Dobrze zagospodarowane zaplecze chłodnicze pozwala nie tylko na efektywne magazynowanie produktów spożywczych ale i zaoszczędzenie na powierzchni użytkowej. Jeśli przestrzeń, na której zorganizowane zostało zaplecze chłodnicze nie jest zaplanowana w sposób przemyślany łatwo o niepotrzebne „zagracenie” jej i utrudnienie pracy osobom, które z niej korzystają. Żeby tego uniknąć warto już na początkowym etapie funkcjonowania biznesu wziąć pod uwagę ewentualne zwiększenie przestrzeni zaplecza chłodniczego. Samo zaplecze, choć niezbędne, nie powinno być jedynie zaprojektowane pod kątem wygody użytkowania. Głównym celem prowadzenia interesu jest poszerzanie wpływów, a rachunki mają znaczący wpływ na dochód i tym samym finanse firmy. Warto więc organizować pracę i przestrzeń w sposób możliwie najbardziej ekonomiczny.
Sposoby na ekonomiczne zaplanowanie zaplecza chłodniczego
Żeby przestrzeń zagospodarowana na urządzenia chłodnicze spełniała swoją rolę możliwie najlepiej warto zadbać o to, by oczywiście chłodziła, ale również zajmowała niewiele miejsca ale i była energooszczędna. By to osiągnąć warto wziąć pod uwagę następujące rozwiązania:
- Po pierwsze, już na etapie planowania należy wybrać miejsce, które będzie spełniało wymagane standardy izolacji cieplnej. Ściany takiego pomieszczenia powinny być ocieplone od zewnątrz lub należycie grube, jeśli to ściany wewnątrz zabudowy;
- Co więcej, warto zdecydować się na komorę chłodniczą, jeśli większość przechowywanych produktów wymaga zbliżonej temperatury otoczenia. Jest to jednak rozwiązanie do lokali, jakie dysponują sporą przestrzenią zapleczową;
- Najbardziej popularnym i zarazem najlepszym rozwiązaniem zdaje się być wykorzystanie kilku energooszczędnych szaf chłodniczych, które spełnią wszystkie oczekiwane funkcje. Warto pamiętać jednak, by dobrać je kształtem tak, by pasowały do wielkości i planu organizowanego wnętrza.