Jakie regały stosuje się w piekarniach do przechowywania wypieków?

Jakie regały stosuje się w piekarniach do przechowywania wypieków?

Właściwa ekspozycja towarów ma duże znaczenie przy ich sprzedaży. Artykuł nie tylko powinien być dobrze widoczny, ale także jego otoczenie musi zachęcać do zakupu. Półki i regały muszą być czyste i schludne oraz odpowiednio wkomponowane w wystrój całego sklepu. Szczególnie ważna pod tym względem jest ekspozycja pieczywa. Wypieki oprócz tego, żemuszą dobrze się prezentować, powinny też być odpowiednio zabezpieczone przed zarazkami i innymi zanieczyszczeniami. Poniżej podpowiadamy, jakie regały piekarnicze wybrać, by połączyć estetykę z funkcjonalnością.

Co powinno wyróżniać regały piekarnicze?

Niezależnie od tego, czy mowa o regałach piekarniczych wykorzystywanych w marketach, czy piekarniach, w ekspozycji wypieków obowiązują te same zasady. Po pierwsze pieczywo powinno być ułożone w taki sposób, by klienci swobodnie mogli je obejrzeć. Z tego powodu do ekspozycji chlebów, bułek i rogali wykorzystuje się regały otwarte lub zamykane przezroczystą pleksą kosze i witryny. Pierwszy model regałów częściej znajduje zastosowanie w niewielkich sklepach lub piekarniach, w których towar podaje sprzedawca.

Regały zamknięte, wyposażone w specjalne kosze i chlebaki, cieszą się popularnością z kolei m.in. w marketach, gdzie każdy klient samodzielnie sięga po pieczywo. Zamknięte kosze i chlebaki chronią wypieki przed zanieczyszczeniami oraz izolują je od bakterii i wirusów. W ten sposób pieczywo przechowuje się w higieniczny sposób, przy czym jednocześnie produkty wciąż są dobrze wyeksponowane. Oprócz tego każdy rodzaj pieczywa ma swoje miejsce, przez co regały wyglądają schludnie i łatwiej utrzymać na nich porządek.

Regały piekarnicze, które znaleźć można w ofercie firmy Iglootechnika, najczęściej wykonywane są z drewna. Kojarzy się ono ze swojskością i ciepłem domowego ogniska. Takie skojarzenia pobudzają apetyt oraz wywołują przyjemne wspomnienia związane z domowymi wypiekami. Poza materiałem, z jakiego wykonuje się regały, równie ważne jest ich oświetlenie. Odpowiednio rozmieszczone, ciepłe punkty światła zwiększają atrakcyjność ekspozycji oraz sprawiają, że pieczywo zawsze wygląda na świeże i chrupiące.

Przewiń do góry