Solówki, wyspy, ciągi – sposoby ekspozycji zamrażarek skrzyniowych

Solówki, wyspy, ciągi – sposoby ekspozycji zamrażarek skrzyniowych

Zamrażarki skrzyniowe mają szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej i handlu, ale i w gospodarstwach domowych. O ile towarów przechowywanych w zamrażarkach jest niewiele jedynym zmartwieniem po zakupie jest znalezienie dla niej odpowiedniego miejsca, tak by urządzenie miało stały dostęp do prądu oraz by nie przeszkadzało użytkownikom przestrzeni w poruszaniu się po niej. Bywa jednak, że jedna zamrażarka to zdecydowanie za mało i niezbędny jest zakup kilku urządzeń chłodzących. W takim przypadku wyzwanie stanowić może rozplanowanie ich położenia w pomieszczeniu tak, by nie zabierały przestrzeni potrzebnej do normalnego funkcjonowania, ale i by dostęp do nich był możliwie najprostszy. Ekspozycja zamrażarek skrzyniowych zależy więc głównie od ich wymiarów, wielkości i planu pomieszczenia docelowego oraz rozmieszczenia źródeł prądu.

Modele ekspozycji zamrażarek skrzyniowych

Głównych wariantów jest kilka i można modyfikować je w dowolny, wygodny dla siebie sposób. Warto jednak decydując się na zamrażarkę skrzyniową wiedzieć, jak najkorzystniej dla siebie rozplanować dla niej przestrzeń.

  1. Solówka
    Niekiedy ograniczone zasoby przestrzeni lub zwyczajny brak potrzeby wielu urządzeń skłania klientów do nabycia tylko jednej zamrażarki. To z jednej strony wyzwanie, a z drugiej jednak okazja, bowiem w zależności od pomieszczenia ustawienie jej może być bardzo łatwe lub bardzo utrudnione. Co do zasady najczęściej umiejscawia się je w koncie pomieszczenia przy źródle prądu, tak by możliwe było jej łatwe otwarcie.
  2. Wyspy
    Bywa jednak, że pomieszczenie jest na tyle duże, że zamrażarka może stać w jego centrum pozwalając na dostęp do środka z każdej ze stron. Niekiedy również ustawia się szereg urządzeń na środku przestrzeni, głównie w sklepach wielkopowierzchniowych. To rozwiązanie doskonale sprawdzi się w przypadku zamrażarek oszklonych i/lub rozsuwanych. 
  3. Ciągi
    Model ten jest niezwykle popularny w hipermarketach oraz na zapleczach lokali gastronomicznych. Stosunkowo łatwo można zaplanować miejsce dla takiego rzędu urządzeń, a wszystkie mrożone produkty znajdują się teraz w bliskiej sobie odległości, co znacznie wpływa na ekonomię pracy.
Scroll to Top