Popyt na warzywa był, jest i zawsze będzie, bo każdy przecież je spożywa. Nie trzeba więc specjalnie zachęcać ludzi do ich zakupu, ale kilkoma prostymi sposobami można znacznie zwiększyć ich sprzedaż. Najlepszą reklamą warzyw w sklepie jest ich odpowiednie wyeksponowanie. Na początku może się wydawać to niełatwe, jednak wystarczy poznać kilka zasad i wybrać odpowiednie wyspy czy regały na warzywa, aby żaden klient nie przeszedł obok nich obojętnie. W tym artykule podpowiadamy jaka powinna być prawidłowa wyspa warzywnicza.
Przede wszystkim czystość i świeżość
Zanim w ogóle zaczniemy opisywać, jak powinny wyglądać wyspy warzywnicze i jak je zorganizować, trzeba przypomnieć o najważniejszym. W sprzedaży warzyw najważniejszą rzeczą jest świeżość, którą klient ocenia, słusznie bądź nie, po ich wyglądzie. Nikogo nie zachęcą do zakupu zwiędłe liście, plamy na skórce, czy inne wady świadczące o tym, że warzywa leżą na wystawie już od dłuższego czasu. Z tego powodu warzywa powinny być regularnie przeglądane. Jedno gnijące warzywo szybko zniszczy te leżące obok, nawet jeśli są one świeże i na pewno nie będzie wyglądało to atrakcyjnie dla klienta. Lepiej wyrzucić więc jedno warzywo niż całą skrzynkę. To samo dotyczy liści warzyw. Zatem punkt pierwszy – warzywa mają być świeże i kusić swoim wyglądem. Aby tak było, należy o nie dbać i systematycznie dokonywać przeglądu. Różne warzywa mogą przez różny czas utrzymywać swoją świeżość, a także wymagają innej pielęgnacji czy przechowywania, aby zachować świeżość i apetyczny wygląd. Przykładowo niektóre sałaty i kapusty mogą wymagać zraszania wodą. Tutaj mała podpowiedź – nieatrakcyjne liście trzeba usuwać, ale nie usuwaj całkowicie liści z kalafiora i brokułu. Zadbaj o to by pomidory, papryki i ogórki przyciągały błyszczącą skórką. Tylko wtedy prezentują się korzystnie. I na koniec punkt drugi – nie zapomnij, że na wystawie nie ma miejsca na piasek czy grudki ziemi. Dbanie o czystość jest bardzo ważne w kwestii sprzedaży produktów spożywczych.
Jak wyeksponować warzywa?
Warzywa i owoce w hipermarketach zazwyczaj znajdują się zaraz przy wejściu, bo gdy są odpowiednio wyeksponowane potrafią naprawdę przyciągnąć wzrok i skłonić do zakupu. Istnieje kila prostych zasad, których należy się trzymać eksponując warzywa.
- Warzywa o podobnym wyglądzie i zastosowaniu powinny być umieszczone obok siebie. To oznacza, że na przykład czosnek powinien znajdować się obok cebuli, a warzywa strączkowe to oddzielna grupa, która powinna znajdować się razem. Dzięki temu klient bez trudu je odnajdzie i może dokupić kolejne warzywo wybierając najpierw to, które zamierzał.
- Jeśli decydujesz się na sklepową wyspę warzywniczą, to jest to świetny pomysł, ale pamiętaj o kilku sprawach. Wyspa warzywnicza bardzo ułatwia atrakcyjne zaprezentowanie warzyw. Powinna ona być odpowiedniej wysokości, tak aby klient mógł dobrze widzieć i swobodnie dosięgnąć warzywa, które zamierza kupić. Z tego samego powodu ekspozytory powinny być pochylone pod odpowiednim kątem. Przy okazji warto wspomnieć, że idealnym kolorem wyspy jest zielony. Dlaczego? Po pierwsze, ładnie się komponuje kolorystycznie z zielonymi warzywami lub barwą ich liści. Poza tym, zielony to dobre skojarzenia. Dla większości ludzi ten kolor oznacza zdrowie, świeżość, ekologię i naturę – a więc wszystko to, z czym powinny się również klientowi kojarzyć nasze warzywa, aby chętnie je kupił.
- Zadbaj o wrażenia estetyczne poprzez ładne ułożenie warzyw w systemie kaskadowym, a na płaskich powierzchniach równomiernie i w sposób zwarty. Tutaj należy pamiętać, że braki powinny być na bieżąco uzupełniane, aby nie zepsuć efektu.
- Pamiętaj też o tym, że układając warzywa warto też kierować się ich kolorem. Jak to robić? Otóż najlepiej sprawdza się przemienność kolorystyczna. Ułatwi to odróżnienie warzyw i przy okazji wygląda to przyjemnie dla oka. Stwórz kontrast kolorów jak na szachownicy.
Dobre oświetlenie może dużo zdziałać
Światło ma duże znaczenie, bo sprawia nie tylko, że produkt, który klient chce kupić jest dobrze widoczny, ale w przypadku warzyw też może wpływać na to, jak się prezentują – czy wyglądają na świeże czy nie. Zatem organizując wystawę warzywniczą zadbaj o to, by była ona dobrze oświetlona. Jasne oświetlenie sklepu ma duży wpływ na poziom sprzedaży i samopoczucie klienta podczas zakupów.
Nie zapomnij o cenie
Oczywiście wszystkie te zabiegi robisz po to, by warzywa sprzedać i mieć za to zysk. Na pewno wcześniej długo się zastanawiałeś nad odpowiednio dobraną ceną – która również ma duży wpływ na to, czy klient kupi towar u ciebie, czy u konkurencji. Ale to już temat na inny artykuł. Jeśli zatem masz już cenę pamiętaj, że musi ona być także widoczna i czytelna dla klienta. Nie może być tak, że klient skupia uwagę, by znaleźć cenę, która go interesuje. Jej miejsce jest bezpośrednio przy produkcie, którego dotyczy. Ceny promocyjne najlepiej wyróżnić żółtym lub innym kolorem, które będzie się rzucał w oczy i od razu przyciągnie wzrok.
Podsumowując, sprzedaż warzyw można w znacznym stopniu podnieść, jeśli odpowiednio się je wyeksponuje i atrakcyjnie pokaże klientowi. Świetnym sposobem na to są wyspy warzywnicze. Jednak oczywiście nawet najlepiej zorganizowana wyspa niewiele pomoże, jeśli w asortymencie będą braki lub warzywa będą nieświeże i nieatrakcyjne. Jednak piękne, świeże warzywa w odpowiedni sposób wyeksponowane na wyspie warzywniczej przyciągną uwagę klienta i skłonią go do zakupu. Oto prosty przepis na sukces w sprzedaży warzyw.