Sklepy, restauracje, a nawet bary szybkiej obsługi codziennie korzystają z wielu różnych urządzeń mroźniczych. Część z nich znajduje się na zapleczach i klienci nie mają do nich dostępu. Niektóre z nich jednak pełnią funkcję nie tylko zamrażalnika, ale tez mebli sklepowych lub wysp produktowych. Liczba rozwiązań mroźniczych dla sklepów i gastronomii jest naprawdę spora, dlatego zdecydowanie warto poznać je bliżej.
Na zapleczu
Jeśli chodzi o przechowywanie produktów na zapleczu, urządzenia mroźnicze nie muszą cechować wyjątkową stylistyką. Nie muszą też prezentować swojej zawartości potencjalnym klientom, dlatego zazwyczaj wyposażone są w nieprzejrzyste drzwi. Najpopularniejszym urządzeniem mroźniczym są oczywiście zwykle zamrażarki przemysłowe. Wybór odpowiedniej pełnej zamrażarki dla firmy ogranicza się zazwyczaj do oceny jej wymiarów, a także energooszczędności. Na zapleczach restauracji często można zauważyć też agregaty chłodnicze przypominające szafy z półkami, czy – prościej mówiąc – zwykłą lodówkę.
Okiem klienta
O wiele większą wagę właściciele sklepów i restauracji przykładają do mebli mroźniczych, z którymi mają kontakt ich klienci. Tu wyróżniamy wcześniej wspomniane „zwykłe” zamrażarki, lecz wyposażone w panoramiczną szybę, przez którą klienci łatwo mogą zapoznać się z ich zawartością. W sklepach wielkoformatowych często widuje się tzw. gondole do przechowywania produktów głęboko mrożonych, które muszą jednocześnie grać rolę estetycznych wysp produktowych. W mniejszych sklepach klienci często korzystają z regałów mroźniczych, które przypominają spore lodówki, jednak dodatkowo posiadają ozdobny panel, na którym można umieścić ciekawą grafikę lub logo sklepu. W osiedlowych sklepach często spotyka się regały mroźniczo-chłodnicze, które wspaniale eksponują produkty, a jednocześnie zajmują niewiele powierzchni. Dół mebla stanowi zazwyczaj część mroźnicza, a górę – półki w chłodni. Innym często spotykanym meblem mroźniczym są lady, z których produkty nakłada obsługa serwisowa. Urządzenia te są przeszklone od strony klienta, by zapewnić produktom odpowiednią higienę, lecz ułatwiają dostęp do produktów pracownikowi sklepu, który je nakłada, pakuje i wydaje klientowi. Wybierając jakiekolwiek urządzenie mroźnicze, warto upewnić się, że spełnia ono najwyższe standardy przechowywania żywności, a także normy ekologiczne. Warto wybierać też meble energooszczędne oraz łatwe w czyszczeniu.