Lady chłodnicze jako element wyposażenia kwiaciarni

Lady chłodnicze jako element wyposażenia kwiaciarni

Lady chłodnicze znajdują najszersze zastosowanie w branży spożywczej. Służą do ekspozycji oraz przechowywania produktów, których świeżość zależy od utrzymania odpowiedniej temperatury otoczenia. Do takich produktów zaliczyć można mięso, nabiał czy też wyroby cukiernicze. Poza sklepami i lokalami gastronomicznymi lady chłodnicze wykorzystuje się też w innych punktach usługowych. Wśród nich są kwiaciarnie. Do czego służą lady chłodnicze w kwiaciarniach? Sprawdźmy, jaka jest ich funkcja i do czego się przydają.

Do czego wykorzystuje się lady chłodnicze w kwiaciarniach?

Zastosowanie lad chłodniczych w kwiaciarniach to stosunkowo nowe rozwiązanie. Urządzenia, tak samo jak w branży spożywczej, wykorzystuje się do ekspozycji i przechowywania towarów. W tym przypadku towar stanowią jednak kwiaty. Lady chłodnicze mają duże znaczenie dla utrzymania świeżości bukietów. Nie od dziś wiadomo, że to warunki przechowywania mają największy wpływ na trwałość roślin. Podstawą jest dostęp do wody, ale niekiedy i to bywa niewystarczające. Równie ważna jest temperatura i wilgotność powietrza.

Zbyt wysoka temperatura lub zbyt niska wilgotność powietrza sprawiają, że kwiaty nie tylko szybciej więdną, ale także szybciej się rozwijają. To z kolei skraca czas ich ekspozycji, a w konsekwencji niesprzedania w krótkim terminie, oznacza straty finansowe. Lady chłodnicze eliminują ten problem. Umożliwiają całodobowe przechowywanie kwiatów w niskiej temperaturze, co sprawia, że bukiety zachowują świeżość na dłużej. Dzięki nim rośliny wolniej się rozwijają, a to wydłuża czas ich sprzedaży. Poza tym niskie temperatury ograniczają namnażanie się bakterii i obniżają ryzyko rozwoju chorób roślin.

Niewątpliwym atutem lad chłodniczych jest też ich estetyka. Urządzenia ułatwiają utrzymanie porządku w kwiaciarni i podnoszą ogólną estetykę ekspozycji. Kwiaty umieszczone na wysokości oczu za szklanymi witrynami prezentują się znacznie lepiej niż te ustawione w wiadrach z wodą na podłodze. Posegregowane w ladach chłodniczych gatunki łatwiej też samodzielnie wyjmować. W ten sposób sprzedawcy mogą zorganizować w swoich kwiaciarniach punkty samoobsługowe i tym samym usprawnić sprzedaż.

Scroll to Top